skip to Main Content

Volwassenen

Vergoedingen mogelijk: hoogte hangt af van je polis
Wij hebben een goedgekeurd Kwaliteitsstatuut als instelling. Voor volwassenen is er de mogelijkheid om een gedeeltelijke of volledige vergoeding te krijgen vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding hangt af van je polis: zie informatie hieronder.
We hanteren voor ongecontracteerde zorg de vanuit de NZA wettelijk vastgestelde tarieven. Onze zorg valt niet onder het aanvullend pakket maar altijd onder het basispakket.
Voorwaarde voor vergoeding is dat er sprake is van een geldige verwijsbrief, en dat wij een diagnose stellen die voor vergoeding in aanmerking komt.
Klik hier voor meer informatie over aanmelden en de eisen waar de verwijzing aan moet voldoen.

Vragen?
We proberen hieronder complexe informatie zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Lees onderstaande informatie a.u.b. goed door, en neem zo nodig daarna contact met ons op via info@centrumbuitengewoon.nl.

Contracten 2025
Per 1-1-2025 heeft Centrum Buitengewoon contracten afgesloten met:

  • Zilveren Kruis Achmea: hieronder vallen Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO en De Friesland
  • Menzis
  • EUCARE/ Aevitae

Dit betekent dat iedereen die verzekerd is bij één van deze merken in 2025 een volledige vergoeding krijgt voor het zorgtraject bij ons. Behalve uiteraard het wettelijk eigen risico. Wanneer je je bij ons aanmeldt beoordelen wij samen of Centrum Buitengewoon de zorg kan bieden die jij nodig hebt.
Heb je in 2025 een zorgverzekering van Menzis of EUCARE/Aevitae? Dan nemen wij ook de afspraken die wij voor 2025 hebben gemaakt met jouw zorgverzekeraar mee in deze beoordeling.

Overige polissen: eigen bijdrage tussen 50 en 80%
Bij alle andere polissen zal je zorgverzekeraar een percentage van onze zorgkosten vergoeden: dit varieert tussen de 50 en 85%. Het restant zal je dan zelf bij moeten betalen (eigen bijdrage). Welk percentage dat is kan je navragen bij je zorgverzekeraar.
Het percentage dat je verzekeraar noemt betreft vaak een percentage van het ‘gemiddelde gecontracteerde tarief’: houd er rekening mee dat dit om ongeveer 85% van het NZA tarief gaat dat wij hanteren. Hierdoor kom je netto op een lagere vergoeding uit dan de 85% die je in eerste instantie mogelijk verwacht.

Hardheidsclausule
Ben je verzekerd bij een van de verzekeraars waar wij geen contract mee hebben en vormt de hoge eigen bijdrage een belemmering voor jou om in zorg te komen bij ons? Dan kan je dit melden bij je zorgverzekeraar en een verzoek indienen tot een hogere vergoeding via de zogenaamde hardheidsclausule. De verzekeraar kan dan maatwerkafspraken maken op basis van je persoonlijke situatie.

Zorgbemiddeling
Wanneer de wachtlijsten bij gecontracteerde aanbieders erg lang zijn en je daarom graag in zorg wilt komen bij ons, kan je je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Informatie daarover is onder andere hier te vinden.

Eigen bijdrage en eigen risico
Voor de duidelijkheid: een eventuele eigen bijdrage staat los van het wettelijke eigen risico. Deze worden nog wel eens verward met elkaar, maar betreffen 2 verschillende zaken. Het wettelijk eigen risico geldt voor iedereen elk jaar voor je eerste zorgkosten: de hoogte daarvan is afhankelijk van je polis. Standaard is dit €385,-.
Een eigen bijdrage is een bedrag dat je het hele jaar door voor elke sessie opnieuw zelf bijdraagt aan de zorgkosten. Dit bedrag varieert tussen enkele honderden euro’s tot (bij intensievere behandeling) enkele duizenden euro’s per maand.
Belangrijk dus om dit goed uit te zoeken voordat je tot aanmelding overgaat.

Machtigingenbeleid
Ook een machtigingsvereiste is iets om rekening mee te houden, bij ongecontracteerde GGZ. De naam die hiervoor gebruikt wordt varieert (machtiging, goedkeuring of akkoordverklaring) en ook de voorwaarden die gesteld worden.
In alle gevallen wordt de intakefase (deels) vergoed, en dien je de machtiging aan te vragen na de intakefase en voordat je start met de behandeling.

Verzekeraars met machtigingsvereiste
Bij onderstaande verzekeraars speelt volgens onze informatie in ieder geval een machtigingsvereiste:

  • ASR/ Ditzo: 
    Voor meer informatie en aanvragen machtiging klik hier door naar de website.
  • CZ/ IZZ (CZ)/ Ohra/ Nationale Nederlanden/ Just:
    Machtigingsvereiste lijkt aan de orde, vraag dit zelf na
  • ONVZ/ VVAA/ Jaah:
    Voor meer informatie en aanvragen machtiging klik hier door naar de website.
  • Zorg en zekerheid/ AZVZ
    Voor meer informatie en aanvragen machtiging klik hier door naar de website.
  • DSW: zie mededeling DSW/ Stad Holland hieronder

Mededeling Stad Holland/ DSW
DSW heeft eerder vragen gesteld over de zorg van Centrum Buitengewoon. Om onzekerheid voor cliënten en voor onszelf te voorkomen, kiezen wij er voor om op dit moment geen DSW- of Stad Holland-verzekerden in zorg te nemen. Zodra de onduidelijkheid is weggenomen, zullen wij ons beleid zo mogelijk/nodig heroverwegen.

Tussentijds wijzigen van verzekering
Overstappen van polis kan normaal gesproken niet gedurende het jaar. In sommige gevallen is dit echter wél mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je als medeverzekerde op de polis staat en iemand anders (bijvoorbeeld je partner of ouder) is hoofdverzekerde. De hoofdcontractant kan jou dan uitschrijven, wanneer jij een andere zorgverzekering afsluit. Zie ook artikel 7 lid 2 via deze link: https://wetten.overheid.nl/BWBR0018450/2023-01-01. Ook kan je in sommige gevallen wisselen van zorgverzekering wanneer je een nieuwe baan hebt en je collectiviteit wijzigt.

Doe zelf onderzoek
We willen benadrukken dat wij nooit verantwoordelijkheid kunnen dragen voor 100% juistheid van de informatie, omdat individuele polissen kunnen verschillen en in sommige gevallen de informatie niet goed vindbaar is. Bovenstaande informatie is bedoeld om jullie op weg te helpen in de informatievoorziening, zodat niet ieder voor zich het wiel volledig hoeft uit te vinden. Uiteraard kunnen wij geen verantwoordelijkheid dragen voor de juistheid en reikwijdte van deze informatie: vraag dit altijd na bij je zorgverzekeraar.

No show tarief
Komt een afmelding korter dan twee werkdagen van te voren dan behouden we ons het recht voor een no show rekening van 100 euro per ingeplande sessie van 75 minuten in rekening te brengen. Gaat het om een kortere of langere sessie dan berekenen we dit tarief naar rato.
In het geval van acute overmacht kan in sommige gevallen coulance gelden: dit ter beoordeling door Centrum Buitengewoon.
Wanneer je niet aanwezig bent bij een ingeplande sessie zonder geldige afmelding, dan sturen wij een no show rekening van 150 euro per ingeplande sessie.
De no show rekening kan niet worden ingediend bij de zorgverzekeraar (dit betreft geen zorg).

Jeugd

Voor diverse gemeenten is er mogelijkheid tot vergoeding, via een verwijzing van de huisarts of het CJG.  Wij hebben een overeenkomst met de regio Midden IJssel Oost Veluwe  Dit gaat om de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen.
Let op: ons aanmeldformulier moet hier nog op aangepast worden, vooralsnog kun je aanmeldingen sturen naar behandeling[AT] centrumbuitengewoon.nl 

 

Voor de regio IJsselland zijn wij onderaannemer van  Papillon de Maten in Kampen.  Dit zijn de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.
Let op: ons aanmeldformulier moet hier nog op aangepast worden, vooralsnog kun je aanmeldingen sturen naar behandeling[AT] centrumbuitengewoon.nl 

 

 

Back To Top