skip to Main Content

Klachtgerichte behandeling

Naast klachtgerichte traumabehandeling geven we ook klachtgerichte behandeling aan mensen met bijvoorbeeld angstklachten, somberheid, laag zelfbeeld, stressklachten, dwangklachten en andere internaliserende problemen. Ook deze behandelingen kunnen in dagbehandeling of reguliere vorm, en multidisciplinair of monodisciplinair.

Cognitieve gedragstherapie
CGT is een therapievorm die wij vanuit diverse zorgpaden aanbieden. Deze therapievorm zich richt op cognities (gedachtes) en je gedrag. De overtuiging is dat de automatische gedachtes die je hebt bij een gebeurtenis, invloed hebben op je gevoel over die gebeurtenis. Bij psychische klachten is er vaak sprake van negatieve automatische gedachtes, zoals ‘ik doe het ook altijd fout’ of ‘er zal wel iets ergs gebeurd zijn’. Hierdoor ontstaat ook een negatief gevoel, bijvoorbeeld depressie of angst, en vaak negatief gedrag. Bijvoorbeeld als je altijd denkt dat er een ongeluk zal gebeuren als je autorijd (Gedachte), voel je je angstig als je in de auto zit (Gevoel), en ga je autorijden vermijden (Gedrag).

Met de therapeut ga je de gebeurtenissen, gedachtes en gevoelens analyseren, en mogelijke denkfouten ontdekken. Je gaat praktisch aan de slag met het oefenen positieve en helpende gedachtes. Daarnaast ga je kritisch naar je eigen gedrag kijken, je gedrag houdt soms de negatieve gedachtes en gevoelens in stand.

CGT is een wetenschappelijk bewezen effectieve therapie voor veel psychische klachten.

Back To Top