Voor wie
Volwassenen
Hoewel we veelzijdig zijn in wat we kunnen, ligt onze kracht vooral bij het klachtgericht behandelen van hardnekkige traumaklachten die voortkomen uit duidelijk aanwijsbare negatieve levenservaringen: ook wel kerngebeurtenissen genoemd. Vaak is er dan sprake van de diagnose (C)PTSS, of een andere traumagerelateerde stoornis. Om onze behandelcapaciteit vooral in te zetten waar onze kwaliteiten het meest liggen, hebben we voor onderstaande klachten beperkter aanbod. Dat betekent dat we doorverwijzen wanneer een langduriger traject passend is. In alle zorgpaden behandelen wij mensen waarbij internaliserende problemen op de voorgrond staan, en waarbij duidelijk indicatie is voor multidisciplinaire behandeling.
Omdat we een kleine instelling zijn zonder crisisdienst, bieden wij vooral planbare niet acute zorg.
- Mensen kunnen bij ons terecht met een relatief eenvoudige hulpvraag gericht op angst, dwang, onzekerheid of somberheid.
Dat kan ook de gevolgschade zijn die overblijft na het behandelen van kerngebeurtenissen. - We bieden persoonsgerichte behandeling van maximaal 1,5 jaar middels schematherapie aan mensen waarbij vooral kernthema’s en kerngedrag op de voorgrond staan. Daarmee bedoelen we: hardnekkige patronen in angst, onzekerheid, vermijding, innerlijke leegte en somberheid. Dit wordt soms een persoonlijkheidsstoornis cluster C genoemd.
Deze behandeling is deels in een groep. - Voor alle bovenstaande klachten bieden we oplossingsgerichte behandeling aan. Dit kan bijvoorbeeld passend zijn bij stagnerende traumabehandeling, voor herstel na trauma maar ook voor het ontwikkelen van vaardigheden, zelfwaardering en identiteit.
- Wanneer dat passend is zetten we (proces) diagnostiek in: wanneer dit onderdeel is (en bijdraagt aan) een lopend behandeltraject.
Voor wie niet
- We zijn niet de juiste plek voor mensen met agressieproblemen of andere externaliserende problemen.
- Omdat we vooral sterk zijn in multidisciplinaire behandeling, nemen we geen mensen in zorg die langdurige monodisciplinaire behandeling nodig hebben.
- Wij bieden alleen zorg aan tijdens kantoortijden. Wanneer mensen vaak erg ontregeld raken, waardoor er veel acute zorg nodig is, maken we aan het begin van het traject een plan met de mensen die daarin kunnen ondersteunen. We bekijken per situatie of het lukt op die manier de veiligheid voldoende te waarborgen.
- Mensen die nog onvoldoende in staat zijn tot introspectie van hun patronen en daar geen persoonlijke verantwoordelijkheid voor kunnen nemen, profiteren niet goed van onze behandeling.
- Stelselmatig middelengebruik of dempende medicatie verhinderen ook het behandeleffect.
- Wij bieden geen losstaande classificerende diagnostiek.
- Mensen die het Nederlands niet goed beheersen profiteren bij ons niet optimaal van de persoonsgerichte- en klachtgerichte behandeling.
We bekijken per situatie of klachtgerichte traumabehandeling, oplossingsgerichte behandeling of diagnostiek wel passend kan zijn
We bieden geen behandeling specifiek gericht op:
- Autisme en ADHD
- Bipolaire stoornissen
- Persoonlijkheidsstoornissen cluster A en B
- Psychotische stoornissen
- Genderproblematiek
- DIS
- Verslaving en eetstoornissen.
Let op: Wanneer de hulpvraag wat meer los staat van bovenstaande problemen en goed past binnen onze zorgpaden, kan soms behandeling ‘met inachtneming van’ deze stoornissen goed passend zijn. We richten ons dan niet op de stoornis zelf, maar het kan natuurlijk wel zijn dat deze mee opknapt door de behandeling. Of dit passend is hangt af van feiten en omstandigheden: deze brengen we samen in kaart in de intakeprocedure.
Jeugd
Voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar geldt veel van het bovenstaande ook. Af en toe maken we een uitzondering voor kinderen die iets jonger zijn dan 10 jaar, maar omdat wij geen gezinsbehandelaren en/of systeemtherapeut hebben richten we ons vooral op de jongeren. Er zijn voor jeugdigen geen mogelijkheden voor systeemtherapie, persoonsgerichte therapie en/of medicatie. Diagnostiek doen we alleen bij uitzondering binnen een lopende klachtgerichte behandeling.
We bieden klachtgerichte behandelingen voor PTSS, angststoornissen, dwang, depressie en /of zelfbeeldproblematiek. Hierbij combineren we vaak psychologische interventies zoals Cognitieve Gedragstherapie en EMDR met vaktherapeutische interventies (PMT en beeldend). We nemen ouders hier actief in mee.
We richten op ons behandelingen van maximaal een jaar, en bij uitzondering iets langer. We bieden planbare niet acute zorg, waarbij internaliserende problematiek op de voorgrond staat.
Meestal krijgen jeugdigen 1 sessie per week. Voor jongeren bieden we ook een dagbehandeling, waarbij in 1 dag aan maximaal 2 PTSS kerngebeurtenissen gewerkt kan worden. Een dagdeel heeft dezelfde volgorde: imaginaire exposure, EMDR en daarna sport. Een dag kan ook los ingezet worden, bijvoorbeeld als een jongere bij ons of bij een andere instelling of praktijk een traject volgt van 1 sessie per week. Dan kunnen we 1, 2 of 3 dagen inplannen om relatief snel herbelevingen en nachtmerries te verminderen.
Neem gerust contact met ons op wanneer je twijfelt of aanmelding zinvol kan zijn.
Wat bieden wij
